Thomas van der Veen, maatschappelijk werker deelt zijn gevoelens

5 juli 2021

In gesprek met Thomas van der Veen, 26 jaar, maatschappelijk werker (WMO) bij MOB in Amsterdam-Amstelland

Gevoelens uitspreken, zorgt voor opluchting.

Wie is Thomas van der Veen?

Een sociaal dier zo kun je mij wel omschrijven. Ik ken mijn vrienden al sinds de middelbare school. We spreken elkaar vaak, nu in de corona tijd vaak via “discord”. Dit is een online platform waarop je lekker met elkaar kunt kletsen. Gewoon met een koptelefoon op een ontbijtje maken en kijken wie er online is. We spreken elkaar vaak gedurende de dag terwijl dit voor corona toch meer ‘s-avonds was. Ik ben opgegroeid in Almere-Stad, ik vond het daar heel leuk. Een combinatie van stad en natuur, er is echt over nagedacht door stedenbouwkundigen: Wist je dat ongeacht waar je staat in Almere je iets groens moet kunnen zien, al zijn het maar een paar struikjes.

Het is als een steen die je in het water gooit en daar cirkels achterlaat.

In het afgelopen jaar ben ik werkzaam geweest bij het Bron- en contact onderzoek van de GGD. Het is bijzonder om werkzaam te zijn in een werkveld dat zo urgent en actueel is. Als coach begeleidde ik meerdere groepen van 20 mensen om het Bron- en contact onderzoek af te nemen en om hen in het werkveld te coachen. Ik trainde hen – op inhoudelijke informatie, corona informatie en gesprekstraining. 

Het trainen van mensen is zeker iets dat goed bij mij past. Het geeft mij energie om te zien waar de deelnemers aan het begin van de training staan en waar ze aan het einde van de training staan. Wat hebben ze geleerd? Het is als een steen die je in het water gooit en cirkels achterlaat, de cirkels staan symbool voor hetgeen wat je hebt geleerd. 

Praten is poepen.

Dat klinkt misschien wat grof maar in Nederland zijn we niet gewend om over emoties te praten. Terwijl het juist zo’n opluchting geeft als je jouw gevoelens uitspreekt. Eigenlijk zou je dagelijks het gevoel aan het woord moeten laten.

Onlangs bezocht ik samen met een wijkverpleegkundige uit ons team in Amstelveen een client. De client vertelde mij dat hij veel trauma’s heeft meegemaakt, maar hij gelooft niet in hulp. 

“Ik vertel niks hoor aan vreemde mensen”, zei hij. Ik vertelde hem dat ik maatschappelijk werker ben en dat ik dat helaas wel vaker hoor. Toen zei hij: ”Ik heb veel meegemaakt, maar ik ga je dat niet vertellen hoor, want wat ik heb meegemaakt dat…”en toen was er een begin.

Gisteren bezocht ik deze client, ik vroeg hem of zijn vrouw ook aanwezig mocht zijn bij het gesprek. Het mocht. Na afloop van het gesprek zei hij: “Jongen wat ik nou zo fijn vind aan jou is dat ik je 100 % kan vertrouwen, zelfs mijn vrouw heb ik eerder niet alles verteld”. Zijn vrouw beaamde dit. Kom je volgende week weer? Dan zorg ik dat we ook koekjes bij de koffie hebben.

Ik geef graag complimenten.

Wat voelde ik mij nuttig na het gesprek met deze client. Als mens wil ik graag het gevoel hebben dat ik een rol speel in de wereld. Van huis uit (red. ik ben opgegroeid in een vrouwenfamilie) heb ik geleerd om complimenten te geven en te ontvangen. Zoals ik de wereld nu ervaar denk ik dat we elkaar echt vaker complimenten kunnen geven

Mijn werkplezier zit’ m in…

Een fijne open werkomgeving. Dat je alles kunt vragen aan je collega’s. Inhoudelijke vragen, maar ook praktische vragen over bijvoorbeeld een computersysteem. Psychosociale veiligheid wordt dat ook wel genoemd. Ik vind het ook mooi als cliënten stappen voor zichzelf zetten, het is fijn om daar aan bij te dragen. Als we zorg kunnen geven aan alle mensen in deze regio die dat nodig hebben, dan denk ik dat we heel goed bezig zijn!

Thomas werkt bij MOB in Amsterdam-Amstelland. Namens MOB werkt hij ook als ambassadeur van Welzijn op Recept. Welzijn op recept bevordert de doorverwijzing van arts naar psychologen en of sociale zorgverleners. Thomas is van mening dat een passend hulpmiddel voor deze doorverwijzing de 4-dimensionale klachtenlijst kan zijn. Deze klachtenlijst ondersteunt de huisarts in de doorverwijzing. Helaas wordt deze klachtenlijst nog niet standaard gebruikt. Wil je hier meer over weten?

https://www.participe-amstelland.nu of neem contact op met Thomas / t.veen@mob.nu

Copyright MOB 2022. Alle rechten gereserveerd.